Vill du stärka ditt immunförsvar, mildra värk eller motverka sjukdomar som cancer och hjärt/kärlsjukdom? Då kan det vara smart att äta gurkmeja. Gurkmeja har nämligen inflammationshämmande egenskaper och är en kraftfull antioxidant. Detta tack vare dess gula färgämne Curcumin som står för de nyttiga egenskaperna. Gurkmeja kan även vara effektivt vid matsmältningsproblem, menstruationssmärtor, hudbesvär, munsår och mycket annat.
Kryddan kan dock vara relativt svårabsorberad för kroppen. Ät därför tillsammans med svartpeppar och/eller kokosolja då detta kommer att maximera upptaget. Ett enkelt och gott sätt att få i sig gurkmeja på är att göra den varma drycken Guldmjölk. Bästa receptet på detta hittar du här nedan.
Guldmjölk
1 dl vatten
3 msk Gurkmeja
1 tsk gurkmejapasta
2 dl mjölk
1 tsk kokosolja
Kardemumma
Kanel
Peppar
Börja med att göra en gurkmejapasta, som är basen i guldmjölk. Häll vatten i en liten kastrull och sätt den på medelhög värme. Vispa i gurkmejan. Låt röran sjuda på låg värme under omrörning i ca 7 min till dess att den blivit tjock i konsistensen. Låt svalna och häll sedan över i en glasburk med lock. Gurkmejapastan kan du nu ha som en bas i kylen. Den håller ca 1-2 veckor.
Ta gurkmejapasta och häll i en kastrull tillsammans med mjölken och kokosoljan. Värm i 4- 5 min på medelvärme under omrörning. Krydda med kardemumma, kanel och svartpeppar. Rör om ordentligt, sedan är den färdig att drickas!
Comments are closed