Gott alternativ till vanligt bröd

Har du svårt att sluta äta vanligt bröd trots att du vet att det inte är nyttigt? Ät groddat bröd! Groddat bröd är ofta gjort på kärnor (groddade frön) av vete, råg eller korn. Dessa sädesslag innehåller gluten men kärnorna ändrar karaktär vid groddningen och har därmed inte samma negativa inverkan på kroppen som gluten annars har.

Groddat bröd innehåller även flera viktiga näringsämnen och mycket protein jämfört med andra bröd! Det är dessutom fritt från fytinsyra som är ett ämne som finns i spannmål, nötter, fröer och baljväxter och som vi människor (till skillnad från många djur) inte klarar av att bryta ned och som hämmar upptaget av viktiga mineraler som magnesium, zink, järn och kalcium. De allra flesta bröd innehåller fytinsyra men inte groddat bröd eftersom fytinsyran bryts ned vid groddningen.

Det finns alltså riktigt många plus och då det även smakar gott och mättar bra ser jag det som ett perfekt alternativ till vanligt bröd! Enda minuset är att hållbarheten är ganska kort. Groddat bröd finns att köpa i de flesta hälsobutiker, jag köper mitt på BaraBraMat i Majorna.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.