Därför bör du äta nässlor!

Nu är det säsong för nässlor som faktiskt är den ultimata budgetmaten! För budgetmat behöver inte innebära Euro Shopper-kvalitet utan det kan vara billig OCH nyttig mat.

Varför ska man äta nässlor då? För att näringstätheten är så hög och de innehåller så många viktiga näringsämnen på en gång. Vad sägs om järn, kalcium, zink, magnesium, kalium, klorofyll, folsyra, koppar, mangan, fosfor, kisel, svavel, flavonoider, vit A, B och C och mycket mera. Framför allt nässlor en bra källa till klorofyll, järn och vitamin C. Vill du plocka nässlor så är det perfekt att göra det nu när de fortfarande är små och innehåller som mest C-vitamin.

Precis som många andra ”superfoods” bidrar nässlor till massor av bra funktioner i kroppen och kan användas i många olika syften. De kan bland annat användas som lindring vid smärta, infektioner, eksem och magont och ska vara bra för att rena blodet och motverka tarmsjukdom. Även håret och huden mår bra av nässelvatten så passa på att köra ett litet fotbad om du ändå kokar nässlor och får nässelvatten över.

Vad kan man göra av nässlor då? Man kan till exempel torka dem och ha i te, på gröten eller i smoothies. Eller varför inte göra en god nässelsoppa. Här är ett recept på en god, lättäten nässelsoppa med nyplockade nässlor som bas.

Nässelsoppa

lite nässlor
1.5 dl grädde
3.5 dl vatten
½ buljongtärning
1 schalottenlök
½ hackad chili
½vitlöksklyfta
1-2 msk riven parmesan
½ dl vitt vin (kan uteslutas)
salt och peppar
1 kokt ägg

1 Koka upp vatten i en stor kastrull

2 Häll i nässlorna och låt koka ett par minuter. Häll av i ett durkslag

3 Stek hackad lök och blanda med nässlorna och resten av ingredienserna i en kastrull. Låt småputtra i 5-10 minuter.

4 Mixa slät med stavmixer. Servera med kokta ägghalvor. Soppan är godast att äta ljummen då kommer smakerna fram bäst.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.